fetishfuns.net

Andelsbevægelsen

Andelsbevægelsen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Andelsbevægelsen formede Danmark

Andelslandsbyen Nyvang fortæller historien om andelsbevægelsens storhedstid. I 1866 åbnede den første danske brugsforening i Thisted. Formålet var at skaffe medlemmerne gode og billige varer. Butikken blev styret efter de nye andelstanker fra England. Det vil sige, at medlemmerne hver havde én stemme, uanset, hvor meget de handlede i butikken. Men når overskuddet skulle fordeles, skete det efter, hvor meget den enkelte havde købt.

Brugsforeningerne bredte sig hurtigt ud i landsbyerne. I 1882 fik en flok bønder fra den lille vestjyske landsby, Hjedding, en genial idé. De ville bygge deres eget mejeri, og styre det på samme måde, som brugsforeningerne, hvor alle medlemmer havde én stemme, og hvor overskuddet blev fordelt efter den enkeltes indsat. Konceptet var genialt og bredte sig med lynets hast. Alene i 1888 blev der oprettet 244 andelsmejerier. Siden kom bla. slagterier, ægeksport, indkøb af foderstoffer, bagerier, elværker, vaskerier og frysehuse på andel. I 1950’erne var stort set alle landmænd medlem af en eller flere andelsforeninger.

Andelsforeningerne var med til at strukturere Danmark både økonomisk og demokratisk. De fattige landmænd fik vendt økonomisk krise til velstand ved at slå sig sammen i andelsforeninger og skabe en økonomisk eksportsucces ved at fremstille smør og bacon til England. Den dermed skabte foreningskultur, hvor man slog sig sammen og løftede i flok, gav grobund for det ”forenings Danmark” der den dag i dag stadig er vigtigt for vores demokrati og sammenhængskraft.

Comments are closed.

fetishfuns.net
fetishfuns.net